fbpx

Джакомо Сузани е роден в Падуа, Италия през 1995-а. Той започва да свири на китара на седем годишна възраст и в последствие учи под ръководството на Стефано Грондона в Италия. Джакомо се дипломира с почести през 2013. Той продължава своето образование под ръководството на Майкъл Луин в Royal Academy of Music (Лондон), от където се дипломира с титлата Бакалавър по кузика (с почести), и където продължава да учи за магистър. Сузани постъпва в Кралската Академия като носител на Bache Fund Prize, връчвана от The Julian Bream Trust, след специален конкурс, ръководен от самия Джулиан Брийм.

През годините Джакомо е активен участник в майсторски класове с известни китаристи като: Пол Гелбрейт, Оскар Гилия, Дейвид Ръсел, Карл Трепа, и Фабио Занон. Джакомо е редовен участник в различни конкурси, от много ранна възраст. Печели множество награди, измежду които: 1-ва награда на Международния китарен конкурс Лондон; Специална награда за „Най-добро изпълнение на нова пиеса“ на Конкурса за китарни майстори, Полша; 2-ра награда – Джани Бергамо. Награди за Класическа Китара, Швейцария; Наградата “ESTA” за „най-добро изпълнение на съвременна пиеса“ от Китарен форум Виена през 2016. Същата година Джакомо е избран от Международната китарна фондация да изнесе поредица от концерти във Великобритания.

През 2017-а му е присъдена 1-ва награда на „Ivor Mairants Guitar Award“ в Лондон, след което става почетен член на организацията The Musician’s Company. Малко след това Джакомо печели наградата Ian Fleming (Help Musicians UK), Star Award (Countess of Munster Musical Trust), и 1-ва награда – David Russell Guitar Award.

Джакомо Сузани има множество изяви по света като солист (рецитали и концерти за китара и оркестър) и като член на камерен ансамбъл. От 2017-та той е част от програмата за млади китарни таланти EuroStrings, европейски проект за обмен на млади китаристи, който помага на Джакомо да се изявява на различни европейски китарни фестивали.

През 2015 звукозаписна къща „ Stradivarius“ издава неговия първи диск „Giacomo Susani plays Petrassi, Bach, Tansman, Weiss,” албум, който получава прекрасни и позитивни рецензии, най-вече от медиите “BBC Music”, “Gendai Guitar”, “Il Fronimo”, и “Amadeus”.

Джакомо също така композира и представя свои пиеси в Лондон. Той е и артистичен директор на Momus-More Music – музикална асоциация, базирана в Италия, която промотира и организира концерти за класическа музика.

 

Official Website

 

GuitArt Sofia 2018 EuroStrings Creative Europe