fbpx

 

 • Рецитали, концерти и музикални работилници бяха част от програмата на изданието в Пловдив на GuitArt Festival 2017 в рамките на Есенен Салон на изкуствата.

  На 27 октомвривечерта в Драматичения театър – Пловдив испанският виртуоз Еду Вико положи началото на второто издание на Международния китарен фестивал в Пловдив. С нетърпение очаквахме огненото начало на фестивала с фламенко спектакъла на Edu Vico Sextet, който изправи в екстаз препълнената зала, която многократно аплодираше "на бис" секстета. 

  Същата вечер от 22:00 ч. концерт направиха Ritmos Negros (Перу/България/ Испания) в Bee Bop Café. Ritmos Negros е група, която творчески интерпретира афро-перуанска музика (жанр, произхождащ от перуанското крайбрежие) като смесват африкански, андски и европейски фолклорни елементи. Репертоарът на Ritmos Negros e запълнен от популярни афро-перуански песни, смесени с инструментални и джаз парчета и други съвременни жанрове. Групата е създадена през 2016. Членове са Пиеро Епифания – вокал и перкусии, Симеон Леонидов – китара и беквокали и Борис Таслев – бас китара и беквокали. В момента записват първият си студиен албум.

 • Следващият ден от фестивала бе наситен с музикални работилници, които се проведоха в  Културен център „Тракарт“. Първата работилница направи Еду Вико в 10:30 ч., след него Ивайло Звездомиров (бас китарист и един от създателите на група „Те”) запозна участниците и посетителите с „Ролята на бас китарата в съвременните музикални стилове“. А след него „Бо“ Бояджиев (България/САЩ) направи уъркшоп на тема: „Акордите: вдъхновението и бекграунда, върху който импровизираме“.

  Вечерта на 28 октомври от 19:30 ч. в Драматичния театър, в препълнена зала от почитатели на класическата китара, рецитал направи Марко Тамайо. Кубинският китарист с австрийско гражданство е провъзгласен за „кралят на китарата” от италианския вестник „Ла Стампа“. Той е победител в множество престижни международни конкурси и е свирил с известни оркестри и диригенти по цял свят и се наложи като една от водещите фигури в света на класическата китара.

  Вечерта приключи с концерт от 21:00 ч. на Йес Псайла (Малта) и Веселин Койчев в Bee Bop Cafe. И двамата музиканти са гости на феста, благодарение на Yamaha, които направиха съпътстващо Китарно изложение в Културен център „Тракарт“ на 29-и октомври. Много утвърдени музиканти и ентусиасти с желание разгледаха и пробваха китари и аксесоари на Yamaha.

 • На 29 октомври Марко Тамайо направи майсторски клас, след предварително записване и подбор на участниците. С голям интерес и препълнена зала майсторския клас се проведат в АМТИИ – Пловдив.

  По същото време от 11:00 ч. в галерия Тракарт се провеждоха китарни работилници, които започнаха с Йес Пайла и Веселин Койчев на тема: „Техника, фразиране и душевност: импровизацията като стил“. След тях последва занятието на пловдивския виртуоз Атанас Шишков – фюжън китара „Тапинг техника: концепция и изпълнение“.

  В 18:00 в галерия Тракарт Марко Тамайо представи авторската си книга „Essential Principals for the interpretation on the classical guitar” (Основни принципи при изпълнението на класическа китара). Книга, която променя цялостния педагогически подход към преподаването на този инструмент в световен мащаб.

  По време на работилниците в Културен център „Тракарт“ протече Изложение на китари и аксесоари на Yamaha. Всички желаещи имаха възможност да видят и пробват музикалните инструменти.

  Вечерта завърши с концерт на Йес Псайла Квартет със специалното участие на Стоян Янкулов (Стунджи), Ясен Велчев и Ивайло Звездомиров в Bee Bop Café от 21 ч.