fbpx

Кубинският китарист с австрийско гражданство Марко Тамайо изнесе концерт-рецитал в рамки­те на Plovdiv GuitArt Fest на 28.10.2017 г. в Драматичен Театър – Пловдив. Провъз­гла­сен за „кралят на китара­та” от италианския вестник „Ла Стампа“, той е победител в множество престижни международни конкурси и е свирил с известни оркестри и диригенти по цял свят. Тамайо се наложи като една от водещите фигури в света на класическата китара.

Марко Тамайо е професор в университет Моцартеум, Залцбург; професор в Консерваторията в Клагенфурт (Каринтия, Австрия); гост-професор в Музикалната Академия в Гданск, Полша, а в близкото минало е преподавал в Консерваторията към Университета на Сидни, Австралия. Неговите студенти се радват на успешна международна кариера. Кубинският виртуоз е артистичен директор на международния китарен конкурс „Мишел Питалуга” в Александрия, Италия. Също така е почетен гражданин на градовете Александрия и Солеро в Италия. 

През 2014 г., основава издателството Marco Tamayo Edition, а неговата книга „Essential Principles for the performance on the classical guitar” (Основни принципи при изпълнението на класическа китара) променя цялостния педагогически подход към преподаването на този инструмент в световен мащаб. С нетърпение очакваме презентацията на книгата и дискусията с автора й в рамките на фестивала на 29 октомври от 18 ч. в Кулгурен център и галерия „Тракарт“. Тамайо свири с китари Simon Marty и е артист на компанията за китарни струни Savarez , като предпочита комплектите Alliance Blue-Cantiga.

ozio_gallery_nano

GuitArt Login Logo