fbpx

GA Plovdiv 2018 Goran Krivokapic

 

26.10.2018 г., 19:00 ч. – Концерт на Горан Кривокапич (Монтенегро).    Calendar

място: Концертна зала АМТИИ

 

Проф. Горан Кривокапич е сред най-изтъкнатите класически китаристи на нашето съвремие. За първи път той ще изнесе рецитал в България, по покана на пловдивския GuitArt Festival.

Поставянето на нови стандарти с техническа виртуозност и характерна интерпретация, прави Горан Кривокапич един от водещите китаристи на новата международна китарна сцена. Той печели първия си международен конкурс на четиринайсет години, след което спечелва още осемнадесет, включително два от най-престижните китарни конкурси - "Guitar Foundation of America" (GFA) в Монреал, Канада и “Dr. Luis Sigall International Competition of Musical Performance” във Виня дел Мар, Чили, през 2004 г.
Следват две награди "Златна Китара" на годишната “Международна китарна конвенция“ в Алесандрия, Италия - 2005 г. като най-добър млад китарист на годината и 2006 г. за дебютния си компактдиск. Оттогава, той концертира в цяла Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Русия и се изявява в такива престижни зали като Concertgebouw в Амстердам, Концертна зала "Чайковски" в Москва, Lubkowitz Palace във Виена и Auditorio Conde Duque в Мадрид.

Неговите записи и изпълнения са високо оценени и са включени в класациите на списания като: Classical Guitar Magazine (Великобритания), Soundboard Magazine (САЩ), Akustik Gitarre, Neue Musikzeitung (Германия), Gendai Guitar Magazine (Япония), Musica, Seicorde, Il Fronimo и La Stampa (Италия), Les Cahiers de la Guitare (Франция), Beeld и Die Burger (Южна Африка), Vijesti и Mobilart (Монтенегро).

Музикалният фокус на Горан Кривокапич е върху разработването на нови творби за класическа китара, главно чрез създаване на собствени транскрипции на барокови и класически произведения и чрез сътрудничество със съвременни композитори като Душан Богданович, Жерард Дрозд и лауреата на музикалния конкурс "Кралица Елизабет" и саундтрак-композитора на Вим Вендерс, Хендрик Хофмаейр. Дрозд и Хофмаейр са посветили няколко от своите солови и камерни музикални произведения за него. Като камерен музикант той е част от черногорското китарно дуо, заедно с Даниел Черович. Техните изпълнения са били високо аплодирани както от публиката, така и от критиците, които възхваляват техните исторически информирани изпълнения на Английските Сюити на Й. С. Бах, в нов свеж аранжимент за две китари.

Роден през 1979 г., Горан Кривокапич започва музикалното си образование на осем годиншна възраст с Мичо Познанович в Музикалното училище в Херцег Нови в Черна гора и продължава образованието си в Музикалния факултет в Белград в класа на Сърджан Тошич, завършвайки през 2000 г. Продължава като студент на Хуберт Капел и Роберто Аусел в "Hochschule für Musik Köln" в Германия, където завършва и получава степен "Konzertexamen". След това завършва магистърската си степен в Консерватория Маастрихт, Холандия, под ръководството на Карло Марчионе. В момента живее в Кьолн със съпругата и сина си.

ozio_gallery_nano

GuitArt Login Logo